SVARBU
Klaipėdos lopšelio-darželio „Radastėlė“ vėliavos kūrimo konkursas paskelbtas! Konkurso nugalėtojas paaiškės 2024 gegužės 9 d.

„Šv. Agota – Duonos diena“

  • Įkelta: 2023-02-13
  • Atnaujinta: 2023-02-16

Vasario 5 d. nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą – duoną. Tądien visuose namuose pasklisdavo kepamos duonos aromatas, buvo imamasi duonos aukojimo apeigų. Ši sena lietuvių šventė, užgimusi dar pagonybėje, vėliau, jau krikščioniškaisiais laikais, imta tapatinti su Šv. Agotos vardinėmis, o duona pradėta šventinti bažnyčiose. Parsinešta iš maldos namų duonelė laikyta namų palubėje, gabalėlis jos taip pat būdavo įkasamas po namo pamatais arba padedamas ant krosnies – kad ugnis iš namų neišeitų ir neišplistų. Apskritai laikyta, kad Šv. Agotos duona apsaugo nuo visokiausių negandų – gaisrų, vagysčių ligų…
Vasario 3-ąją Klaipėdos l./d. „Radastėlė” skyriaus bendruomenė rinkosi į  tradicine tapusią šventę „Šv. Agota – Duonos diena“, kuri vyko l/d „Radastėlė “ skyriaus aktų salėje.   Kiekvienais metais Šv. Agotos - Duonos dienai visa bendruomenė kruopščiai ruošiasi. Vaikai yra
supažindinami su duonos keliu iki mūsų stalo. Tą dieną vaikai prisiminė eilėraščius apie duoną, dainas, šokius… Šventę vainikavo pačių vaikų iškepti pyragai. Už gražių tradicijų puoselėjimą dėkojame mokytojai metodininkei I. Kolganovai ir meninio ugdymo mokytojai metodininkei S. Legenzovai.

Klaipėdos l-d „Radastėlė“ skyriaus
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui
Sonata Mikulskaja

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Jei bus neaudojami "cookies", tai svetainė negali tinkamai funkcionuoti.
Naudojamus slapukus galite betkada ištrinti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.